Bulut Sunucu & Cloud Hosting Nedir?
Cloud Hosting nedir (bulut hosting veya bulut sunucu) sorusuna cevap arayacağımız bu yazımızda, bulut sunucu mimarisini, diğer hosting çeşiterinden farkını, kullanım özelliklerini açıklayacak ve avantajlarını inceleyeceğiz.
Bulut Sunucu – Cloud Hosting Nedir?
Cloud hosting, yoğunluğu dengelemek ve çalışma süresini artırmak için birden fazla farklı sunucu kullanan bir hosting türüdür. Web siteniz tek bir sunucu yerine merkezi bir havuzdaki kaynaklarla çalışan kümeyi kullanır. Bir sunucuda sorun yaşanınca başka bir sunucu devreye girer ve çalışmaya devam eder.
Cloud teknolojisini hepsinin birbirine bağlı olduğu bilgisayarlar kümesi olarak düşünebilirsiniz. Ağa ne kadar fazla sunucu bağlanmışsa, buluta o kadar fazla kaynak sağlanır.
Cloud hosting ile cloud cluster adı verilen kümeden bir alan sahibi olursunuz. Geleneksel web hosting hizmetinde bunun tersi yaşanır, tek bir sunucudan belirli miktarda alan edinirsiniz.
Cloud hosting’in başlıca faydaları önemli şekilde artırılmış çalışma süresi, izole kaynaklar, kolay ölçeklenebilirlik ve özel bir IP adresidir.
Bulut Sunucu – Cloud Hosting Mimarisi
Cloud hosting nedir? sorusunu cevapladığımıza göre sırada Cloud hosting’in mimarisini açıklamak var. Bulut hosting mimarisi, normal web hosting hizmetinde kullanılan kurulumdan oldukça farklıdır.
- Çoğu paylaşımlı hosting hizmeti merkezi bir yaklaşım Yani tek bir sunucu birden fazla web sitesini barındırır. Ancak sunucuda sorun yaşanırsa, içerisindeki bütün hesaplar olumsuz etkilenir.
- Ancak cloud hosting hizmetinin dağıtım yaklaşımı bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Her bir web sitesi birden fazla noktaya “dağıtıldığı” için, kümedeki herhangi bir sunucunun arızalanması durumunda her şey çalışmaya devam eder.
Google gibi arama motorları ve sosyal medya platformları gibi büyük web siteleri dağıtım yaklaşımını kullanır çünkü tek bir sunucu bu derece bir yükü kaldıramaz. Bunun gibi büyük projeler ya kendi bulut hosting mimarisini oluşturur ya da bir cloud hosting sağlayıcısından hizmet alır.
Hangi tür web siteleri Cloud Hosting kullanır?
Tıpkı normal hosting hizmeti kullananlar gibi, cloud hosting kullanan web siteleri de oldukça çeşitlidir ancak bazı durumlarda cloud hosting özellikle popülerdir. Cloud hosting nedir sorusunun bir yanıtı da burada yatar.
Eğer bir web sitesi hayati öneme sahipse, yani şirket bu web sitesi olmadan verimli olamıyorsa o halde cloud hosting kesinlike iyi bir fikirdir. Ayrıca çoğu e-ticaret sitesi, kurumsal web siteler ve yüksek trafiğe sahip projeler tarafından da tercih edilmektedir.
Cloud hosting ihtiyacınız olan güce bağlı olarak ölçeklenebilir ve bu da bulut sunucu kullanımı kolaylaştırır. Bu sebeple yüksek trafiğe veya tıklama sayılarına yatkın haber ajansları ve yayıncılıkla ilgili firmalar için uygun bir çözümdür.
Sonuç olarak, bulut hosting çoğu durumda iyi bir çözümdür ve bu sebeple sanal sunuculara ve paylaşımlı hosting hizmetlerine karşı güçlü bir rakiptir.
Cloud Hosting ile Cloud Server Arasındaki Fark Nedir?
Cloud hosting ile cloud server terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, temelde işleyiş prensipleri farklıdır. Web site sahipleri, trafik yoğunluğuna ve projelerinin kapsamına göre sunucu satın alabilirler.
Tüm sunucular ana bilgisayar olan host görevi görebilirler, fakat tüm hostlar sunucu değildir. Sunucular genellikle web hosting veya mail hosting gibi belli bir türdeki hosting türünü tanımlar. Sunucu belirli bir makineye atıfta bulunurken, hosting internet üzerinden hizmet sağlayan bir kuruluşu da kastedebilir. Hosting şirketleri, müşterilerine veri sunan birden fazla web sunucusuna sahiptir ve istemciler için web hosting hizmeti sunarlar.
Cloud hosting ile cloud server, temelde aynı bulut bilişim teknolojisini kullansalar da, veri alışverişinde kullanılan FTP protokolünün sadece cloud hosting ile sahip olunan bir alan yetkisi olması bakımından farklılık gösterirler. Cloud hosting ile sadece salt yetkilendirilmiş sınırlı alan yönetilebilir. Cloud server ise, diğer sunuculardan bağımsız olarak tekrardan kurulabilir ve özelleştirilebilir olması itibariyle daha bağımsız ve esnek bir yapıdadır. Cloud serverların pek çok avantajı vardır.
- Sanal kaynaklara sahip olduğu için donanımsal arızalardan etkilenmez.
- Veri kaybı minimuma indirilmiştir.
- Sunucu yönetimi her an her yerden ve cep telefonu dahil olmak üzere tüm cihazlardan yapılabilir.
- Site açılış hızını arttırarak web site trafiğini olumlu yönde etkiler.
- Yönetim arayüzü basit olduğu için kurulumu kolaydır.
- Dedicated serverlara (paylaşımsız sunucu) kıyasla, çok daha pratik ve ekonomiktir.
- Sistem kaynakları, ihtiyaç hâlinde sistemi kapatmadan arttırılabilir ya da düşürülebilir.
- Fiziksel alana ihtiyaç duymadığı için taşınabilirlik açısından pratiktir.
- Sistem, kullanıcıya yakın bir noktada kurularak daha hızlı bağlantı elde edilebilir.
- Depolama alanı, ihtiyaç duyulan ölçüde optimize edilerek bilişim ve depolama kaynakları ölçeklendirilebilir.
- Sanal şifreleme imkânı sayesinde, acil durumlarda anında müdahale edilebilir ve sistem daha güvenli hâle getirilebilir.
- Şirket içi sunucuların sahip olduğu tüm özellikleri bünyesinde barındırır.
- Fiyat ve performans açısından uygun maliyetlere sahiptir.
- Güncellemeler panel üzerinden manuel gerçekleştirilebildiği için 7/24 kesintisiz hizmet sunar.
- Hazır yüklenmiş yazılımlar sayesinde yüksek performans sağlar.
IaaS, PaaS ve SaaS ile cloud hosting’in ilgisi nedir?
IaaS, PaaS ve SaaS hepsi cloud hosting ile ilgidir çünkü hizmet verebilmek için bulut altyapısını kullanırlar.
- IaaS “infrastructure as a service” kısaltmasıdır ve hosting şirketlerinin yeni iş modeline referanstır. Bu süreç, bulut altyapısını kullanarak işlem gücü ve sanal sunucu sunmayı içermektedir. Fiziksel bir altyapı kiralamak yerine, kişiler sadece ihtiyacı olduğu kadar kaynak kiralayabilir.
- PaaS ise “platform as a service” kısaltmasıdır. Bu çözümler genellikle geliştiricilere üzerine inşa edebilecekleri bir framework sağlamaktır. Geliştirici bakış açısından, PaaS çözümleri popülerdir çünkü pazarlama süresini azaltarak esnekliği arttırır.
- SaaS “software as a service” kısaltmasıdır. Şirketler kullanıcılarına genellikle internet tarayıcısı veya mobil uygulama üzerinden bir yazılım arayüzü ulaştırmada kullanılan bir terimdir. Google Docs harika bir SaaS ürünü örneğidir.