Mail Server (E-Posta Sunucusu) Nedir?

Mail Server (E-Posta Sunucusu) Nedir?

Bugünün dünyasında, dünyanın bir yerinden diğer bir yerine tek bir tık ile saniyeler içerisinde bir e-posta gönderilebilir. Bu yazımızda sizlere, posta sunucusu adı verilen sistem üzerine kurulu bu işlemi, yani E-posta iletimini ve posta sunucusunun nasıl çalıştığını anlatacağım.

Mail Server (E-Posta Sunucusu) Nedir?

Gönderilen her e-posta, hedeflenen alıcıya giden yol boyunca bir dizi e-posta sunucusundan geçer. Mesaj anında gönderilmiş gibi görünse de, göz açıp kapayıncaya kadar karmaşık bir dizi transfer gerçekleştirir. Bu seri e-posta sunucuları olmadan, yalnızca sizin alan adınızla eşleşen kişilere e-posta gönderebilirsiniz. Yani yalnızca sirketinizinadi.com hesabından başka bir sirketinizinadi.com hesabına ileti gönderebilirsiniz.

Mail Server Türleri Nelerdir?

Posta sunucuları iki ana kategoriye ayrılır: giden posta sunucuları ve gelen posta sunucuları.

Giden posta sunucuları SMTP, Simple Mail Transfer Protocol sunucuları olarak bilinmektedir.

Gelen posta sunucuları iki ana çeşide sahiptir. POP3, yani Post Office Protocol’ü versiyon 3 sunucuları, gönderilen ve alınan e-postaları bilgisayarların yerel sabit disklerinde depolamaları ile bilinirler.

IMAP veya Internet Message Access Protocol sunucuları ise e-postaların kopyalarını her zaman sunucularda depolar. Çoğu POP3 sunucusu da iletileri sunucularında depolayabilir, ve aslında bu da çok daha kullanışlı bir yöntemdir.

POP3’ün avantajları ve dezavantajları nelerdir?

POP3 kullanmanın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • E-posta’lara yerel erişim, kullanıcıların çevrimdışı olsalar bile e-posta’larını görüntüleme ve düzenleme olanağına sahip olduğu anlamına gelir.
  • Depolama alanı yalnızca son kullanıcı sabit diski ile sınırlıdır


POP3 kullanmanın dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • E-posta yerel olarak indirildiğinde, bu e-postalara farklı bir bilgisayarda erişemeyeceğiniz anlamına gelir.
  • POP3, e-posta mesajlarını görüntüleyebilmeniz için indirmesi gerektiğinden IMAP4’ten daha yavaştır.

IMAP’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

IMAP kullanmanın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • E-posta’larınıza herhangi bir uç nokta cihazından erişebilirsiniz, çünkü tüm e-posta mesajları sunucuda saklanır.
  • E-posta’ları bir sunucuda görüntülerken IMAP genellikle POP3’ten daha hızlıdır.
  • IMAP ile, birden çok kullanıcı tek bir posta kutusuna bağlanabilir, bu POP3 ile yapamayacağınız bir şeydir. IMAPS, e-postaları ararken daha iyi arama yetenekleri sağlar.
  • Başlangıçta yalnızca başlıklar indirildiği için kullanıcılar hangi e-posta’ları tam olarak indirmek istediklerini hızlıca seçebilir ve istenmeyen e-posta’ları silebilir. Bu, özellikle sınırlı bant genişliğine sahip mobil kullanıcılar için kolay ve daha hızlı erişim sağlar.
  • IMAP’ın diğer bir avantajı, bir e-posta’nın birden çok kez silinmesine gerek olmamasıdır, bu da POP3’te sorun olabilir. POP3’te, bir e-posta mesajı indirildiyse ve sunucuda bir kopyasını bıraktıysanız, aynı e-posta’nın birden fazla kopyası vardır ve bu da temizlik işini daha zor bir iş haline getirir.

IMAP kullanmanın dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • IMAP yaygın olarak desteklenmez ve büyük işletme ağları için daha uygundur.
  • IMAP karmaşık bir protokoldür ve dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekir.

Mail Server (E-Posta Sunucusu) Nasıl Çalışır?

Anlaşılır olması için, e-posta’nın nasıl gönderildiğini ve teslim edildiğini 4 adımda anlatacağız.

1. SMTP sunucusuna bağlanma

Bir e-posta gönderdiğinizde, Gmail, Exchange, Office 365, Uzman Posta ve Zimbra gibi e-posta hizmeti veya sağlayıcınız SMTP sunucusuna bağlanacaktır. Bu SMTP sunucusu etki alanınıza bağlıdır ve smtp.sirketinizinadi.com gibi belirli bir adresi vardır.

Bu aşamada, e-posta hizmetiniz SMTP sunucusuna e-posta adresiniz, mesaj gövdesi ve alıcının e-posta adresi gibi bazı önemli bilgileri sağlayacaktır.

2. Alıcının e-posta alanını işleme

SMTP sunucusu bu adımda, alıcının e-posta adresini tanımlayacak ve işleyecektir. Şirketinizdeki başka birine, yani aynı alan adına bir e-posta gönderiyorsanız, mesaj doğrudan IMAP veya POP3 sunucusuna yönlendirilecektir.

Mesajı başka bir şirkete gönderiyorsanız, SMTP sunucusunun o şirketin e-posta sunucusuyla iletişim kurması gerekecektir.

3. Alıcının IP adresini belirleme

Bu aşamada, SMTP sunucunuzun alıcının sunucusunu bulması için DNS (Alan Adı Sistemi) ile bağlanması gerekecektir.

DNS, bir çeviri sistemi gibi çalışır. Alıcının alan adının bir IP adresine dönüştürülmesine yardımcı olur (Bu arada, IP, internete bağlı bir makineyi veya sunucuyu tanımlayan benzersiz bir sayıdır).

SMTP’nin işlevini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için IP’ye ihtiyacı vardır, böylece mesajı alıcının sunucusuna yönlendirebilir.

4. E-posta teslimi

Her şey göründüğü kadar basit değil. Genel olarak, e-posta’nız, alıcının SMTP sunucusuna ulaşana kadar farklı SMTP sunucularından geçer.

Alıcı e-posta’yı aldığında, SMTP mesajı kontrol eder ve ardından onu IMAP veya POP3 sunucusuna yönlendirir. E-posta daha sonra bir kuyruğa girer ve alıcının erişmesi için hazır olana kadar işlenir.

E-posta İstemcileri Nasıl Yönetilir?

Birçok kişi Yandex Mail ve Gmail gibi web tabanlı e-posta istemcileri kullanır. Çok daha fazla alana ihtiyaç duyanlar ( özellikle işletmeler) genellikle kendi sunucularına yatırım yapmak zorunda kalırlar. Böyle bir yatırım kararı vermek, e-postaları alıp iletmenin de bir yoluna sahip olmaları gerektiği anlamına gelmektedir yani kendi posta sunucularını kurmaları gerekir. Bu amaçla kullanılan Microsoft Exchange gibi programlar en popüler seçeneklerden ikisidir. Bu tür programlar, arka planda gerçekleşen yukarıda bahsettiğimiz süreçleri kolaylaştırır. Bu posta sunucuları üzerinden mesaj gönderip alan kişiler, elbette, genellikle yalnızca sürecin “gönderme” ve “alma” bölümlerine şahit olurlar.

Sonuç olarak, kullanıcılar açısından bir posta sunucusu, dosyaları istenen hedefler doğrultusunda taşıyan bir bilgisayardır. Bu durumda dosyadan kast edilen elbette e-posta mesajlarıdır. Her ne kadar üzerinde düşünmeye gerek duymasak da, posta sunucularının nasıl çalıştığına dair temel bilgilere sahip olmak size yarar sağlayacaktır.

Yukarıda sizlere mail server’ın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlattık. Mail server’larla ilgili merak ettiğini sorularınız varsa bize mesaj bölümünde yazabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın