Paylaşımlı (Shared) Hosting Nedir?
Paylaşımlı Hosting adı ile sunulan “Shared Web Hosting“, tek bir fiziksel sunucunun birden çok web sitesini barındırdığı bir web hosting türüdür. Hemen hemen her sağlayıcı tarafından sunulan en yaygın web hosting seçeneğidir.
Paylaşımlı hosting, o sunucuda bulunan diğer kullanıcılarla paylaştığınız belirli miktarda kaynağa erişmenizi sağlar.
Paylaşımlı Hosting Nasıl Çalışır?
Paylaşımlı barındırma, birden çok web sitesini barındıran bir sunucuda, sizin web sitenize de depolama alanı sağlar. Bu sunucuda yüzlerce veya binlerce web sitesi olabilir. İşlem hızı, RAM ve sabit disk alanı vb. sunucu kaynakları, barındırılan tüm web siteleri arasında paylaşılır. Bu yüzden eğer web siteniz paylaşımlı bir hosting sunucusunda barındırılıyorsa, performansı, aynı sunucudaki başka bir web sitesinin performansından etkilenebilir.
Paylaşımlı Barındırmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?
Paylaşımlı barındırma planlarında mevcut olan toplam kaynak miktarı, müşteriler aralarında paylaşır. Fakat bu paylaşım her zaman adil olmayabilir. Aynı sunucuda olduğunuz başka bir web sitesi sizin sitenizden daha fazla trafik alıyorsa, daha fazla kaynak kullanır. Bu da web sitenizin açılma sürelerinin yavaşlamasına neden olabilir. Fakat kaynakları paylaşmak, genellikle küçük işletmelerin çoğunluğu için bir sorun değildir.
Bu yüzden paylaşımlı hosting planları, statik web siteleri veya portfolyo tarzı web siteleri için en ideal seçimdir. Bu tür web siteleri ziyaretçiye göre (dinamik olarak) değişmeyen sabit bir içeriğe sahiptir, e-ticaret veya daha büyük sosyal ağ web sitelerinde bulunan daha gelişmiş (etkileşimli) özelliklere sahip değillerdir.
Paylaşımlı Hosting Avantajları Nedir?
- En uygun maliyetli barındırma seçeneğidir.
- Çoğu hosting şirketinde birden fazla paylaşımlı hosting planı vardır.
- Teknik bilgi gerektirmez. Yönetimi hosting firması tarafın yapılır.
- Önceden yapılandırılmış sunucu ortamı sağlar.
Paylaşımlı Hosting Dezavantajları Nedir?
- Daha yavaş sayfa yükleme süreleri sağlayabilir. Yani sunucuda bulunan bir site aşırı kaynak tükettiğinde, bu sorun diğer hesaplara da yansıyabilir.
- Özelleştirme seçenekleri yoktur.
- Dinamik/e-ticaret siteleri için ideal değildir.
- Genellikle yalnızca ASP ve PHP gibi belirli programlama dillerini ve ortamlarını destekler.
Paylaşımlı Hosting Kimler İçin Uygundur?
Yeni bir web sitesi kurduğunuzda, başlangıçta çok az bant genişliğine ve depolama alanına ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki durumlarda paylaşımlı hosting sizin için doğru seçimdir:
- Bireysel bir web siteniz, blogunuz veya portföyünüz varsa,
- Yeni kurulmuş, küçük veya orta ölçekli bir işletme için bir web siteniz varsa,
- Uygun fiyatlı web hosting arıyorsanız,
- Web hosting konusunda çok az deneyiminiz varsa,
- Joomla, WordPress, Drupal veya benzeri yazılım çözümleri kullanıyorsanız, paylaşımlı hosting sizin için en ideal çözümdür.