VPS (Virtual Private Server) Nedir?
İngilizcede açılımı Virtual Private Server olan VPS, Türkçede sanal özel sunucu anlamına gelir. Fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünerek kaynakları en verimli şekilde kullanmasını sağlayan yapıdır.
Her VPS birbirinden bağımsız ve adanmış bir sunucu gibi çalışır. Kendine ait disk alanı, IP adresi, hafızası, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları vardır.
VPS, genellikle çoğu firma tarafından web site barındırma, radyo yayını sağlama, kontrol paneli ve diğer web yazılımlarını (script) tutma ve televizyon yayını yapma amaçlarıyla kullanılır.
VPS Sunucunun Avantajları Neler?
Özellikle web siteleri olan kullanıcıların adını sıklıkla duyduğu VPS, gelişen teknoloji dünyasında pek çok avantajlar sağlar. Web sitenizin yayınlanması için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm dosyaları ve veri tabanlarını depolayan bilgisayarlar sanal sunucudur. Herhangi bir ziyaretçi web sitenizi açmak isterse ilk olarak tarayıcılar sunucunuza bir talep gönderir. Gerekli dosyaların transferini İnternet ile sağlar. Genellikle web sitesi barındırma alanı olarak VPS kullanılır. Web sitesindeki dosyalar VPS üzerine yüklenir. Bu sayede Cpanel, veritabanı yönetim yazılımı, web sunucu yazılımı gibi gerekli tüm araçlar aktifleşir. VPS, her zaman bant genişliği ölçüsünde hizmet verir. Özel bir sunucu kiralamışsınız gibi bir erişime sahip olmak isterseniz çok daha düşük maliyetli olan sanal sunucu tercih edebilirsiniz. Web sitenizi VPS ile daha güvenli bir yerde muhafaza etmiş olursunuz. Kullanıcıların istedikleri programları yükleyebilmeleri için VPS kendi üzerinde bir işletim sistemi ile satılır. Aynı zamanda programlar mobil üzerinden çalışabildikleri için veri tabanı olarak kullanılabilirler. En büyük avantajlarından biri de veri yedeklemedir. İnternetin olduğu her yerde sanal sunucuya kolay bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Sana sunucuyu film, müzik, dosya, fotoğraf albümleri için depolama alanı olarak da kullanabilirsiniz.
Kimler VPS Sunucu Tercih Etmeli?
VPS kurulumu, panel yükleme, oluşabilecek hataların tespiti ve çözümü gibi problemler VPS aldığınızda önünüze çıkabilecek problemler arasındadır ve sunucular tüm dünyada yönetilmeyen yapı olarak sağlanmaktadır. Eğer bir destek paketine sahip değilseniz VPS sunucunuzdaki tüm işlemleri sizin gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Eğer daha önce VPS sunucu yönetmemiş ve hosting yönetim panelleri hakkında da ileri düzey bilginiz yoksa Sis.net.tr’den destek alabilirsiniz.
Eğer daha önce VPS yönetmiş ya da hosting yönetim panelleri konusunda deneyimliyseniz sipariş tesliminde size ulaşacak olan giriş bilgileri ile SSH bağlantısı gerçekleştirebilir, dilediğiniz gibi kullanım gerçekleştirebilirsiniz
- VPS sunucu yönetme konusunda tecrübeli / ücretli destek alabilecek bütçesi olan
- Yoğun ziyaretçisi olan web siteleri
- Daha profesyonel ve kendine ait kaynak yaratmak isteyen
- Paylaşımlı sunucuların güvenlik kısıtlamalarına takılmadan özgürce kullanmak isteyen
Webmasterlar tarafından VPS sunucuları tercih edilebilir. VPS kullanıldığında yüksek performans ve verimlilik alabileceğiniz çok verimli bir teknolojidir.
Kimler VPS Sunucu Tercih Etmemeli?
VPS sunucular, hızlı ve ekonomik bir çözüm olsa da paylaşımlı hosting kadar ekonomik ve tek parça değildir. VPS sunucu alındıktan sonra, işletim sisteminin kurulması, hosting kontrol panelinin kurulması ek maliyetler ve iş gücü doğurabilmektedir.
Bu nedenle VPS paketleri, ilk kez web sitesi açanlar için tavsiye edilmez. Daha önce paylaşımlı bir hosting paketi deneyimi yaşamış ve artık kaynakların yeterli gelmediğini düşünen kişiler VPS sunucu tercih etmelidir.
- Düşük bütçesi olan / VPS yönetimi konusunda bilgisi olmayan
- Seyrek ziyaretçi kitlesine sahip
- İlk kez site açan webmaster kişiler için VPS tercih edilmemelidir.
VPS İçin Hangi İşletim Sistemini Tercih Etmeliyim?
VPS paketleri için sipariş ekranında karşılaşacağınız 3 farklı işletim sistemi bulunmaktadır. Centos 7, Debian 9 ve Ubuntu 18 Sürümler mevcuttur.