Dedicated Server nedir?

Dedicated Server nedir

Dedicated; atanmış, özel anlamlarına gelir ve Dedicated Server, tüm kaynakları ile tamamen sizin özel kullanımınıza atamış bir sunucudur. Bir dedicated server kiraladığınızda seçtiğiniz donanıma göre bir sunucu hazırlanır ve datacenter’da kabine yerleştirilir, talebinize göre istediğiniz işletim sistemi kurulur ya da size kurabilmeniz için uzaktan erişim verilir. Ayrıca sizin için ayrılan ip adresleri de tarafınıza bildirilir ve böylece sunucunuzu dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.

Dedicated sunucu maliyeli olmasının anında, birçok avantaj da sağlar. Örneğin SEO konusunda siteniz altyapı olarak kolay kolay sıkıntı yaşamaz. Siteniz zaten çok hızlı olur ve statik IP sahibi olacağınızdan dolayı Google tarafından da + puan alırsınız.

Dedicated server nasıl kurulur?

Bir dedicated server sipariş ettiğinizde, donanım özellikleri ile birlikte bir bilgisayar seçmiş olursunuz. Sipariş sonrası sunucunuz, tercih ettiğiniz özelliklere göre kurulum yapılarak hazırlanır. Örneğin 128 gb RAM’li bir kiraladığınızda sunucu kasası açılır, istediğiniz miktarda bellek ilgili slotlara takılır, disk ve işlemci de aynı şekilde hazırlandıktan sonra kabine yerleştirilir ve internete erişimi sağlanır. Böylece sunucunuza uzaktan erişebilir, dilediğiniz işletim sistemi ya da programlarını kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

Dedicated server ne için kullanılır?

Dedicated serverlar genelde bir sunucuyu farklı kişiler ile paylaşmak istemeyen kişi ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Böylece paylaşımlı hosting ortamında yaşanabilecek ani yoğunluk durumlarından etkilenme ihtimali ortadan kalkmaktadır. Diğer bir kullanım sebebi de projenizin çok fazla kaynağa ihtiyaç duyması olabilir çünkü dedicated serverlarda istediğiniz kadar kaynak ekleme şansınız bulunmaktadır.

Dedicated server nasıl sanallaştırılır?

Dedicated sunucunuzda uygulamalarınızı, kullanıcılarınızı ayırmak için sanallaştırmayı tercih edebilirsiniz ancak bu durumda öncelikle hangi sanallaştırma altyapısını kullanacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin VMware ile sanallaştırman için sunucunuzu VMware ile boot etmeli ve bunu bir dağıtım olarak kurmalısınız. Yani mevcut Linux ya da Windows sunucunuzun üzerine kurma şansınız yoktur, tamamen başlı başına bir dağıtımdır.

Ancak örneğin Hyper-V ile sanallaştırma yapacaksanız, Windows sunucunuzun üzerine sadece rol ekleyerek sanallaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Proxmox da, yine kurulum iso’su ile boot ederek kurulabilmektedir. Bunlar gibi örnekler çoğaltılabilir, ücretli ya da ücretsiz çözümler tercihinizi etkileyebilir. Yani bu konuda destek almak istiyorsanız ücretli çözümleri tercih edebilirsiniz, açık kaynağın gücünden faydalanmak için Proxmox tercih edebilirsiniz veya çok daha kurumsal işleriniz için Nutanix’i tercih edebilirsiniz. Önemli olan projenizin değeridir. Sis.net.tr teknik personelinden bu konuda destek ve öneri alabilirsiniz.

Vekil sunucu nedir?

Vekil sunucu, trafiğinizi üzerinden geçiren sunuculara denmektedir. Vekil (Proxy) sunucu internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Vekil sunucular Sizden aldıkları istekleri karşı tarafa iletir, cevabını alır ve size geri iletirler. Böylece Siz erişmek istediğiniz yere direk bağlanmış olmazsınız, sizin yerinize vekil sunucunuz bağlanır. Bir diğer kullanım çeşidi de önbellekleme, yani caching yapabilmesidir.

Yüzlerce kişinin çalıştığı bir şirkette çalışanların her sabah aynı saatte haber sitelerinize girdiğini düşünün, şirketin internet trafiği kötü bir hal alırdı ancak vekil sunucunuz çalışanlar gelmeden hemen önce bu siteleri önbelleğine alsa ve çalışanlarınıza buradan cevap verseydi bu faydalı bir çözüm olurdu. Böylece anlık olarak tüm kullanıcılarınız internete değil, vekil sunucuya erişirdi ve trafiğinizde bir aksaklık oluşmazdı. Bu nedenlerle vekil sunucular sıklıkla tercih edilmektedir.

Raid nedir? Ne için kullanılır?

RAID (Redundant Array of Independent Disks) kelime anlamı olarak bağımsız disklerin artıklıklı dizisi anlamına gelmektedir. Birden fazla sabit diski aynı anda farklı şekillerde kullanmaya dayalı bir veri depolama sistemidir. Diskler mantıksal sürücüde birleştirilir ve işletim sistemi bir çok disk görmek yerine tek bir disk olarak görecektir. Raid kombinasyonları ile isterseniz disk yedekleyebilir, isterseniz daha fazla disk performansı elde edebilirsiniz.

Raid

Öncelik veri bütünlüğünü korumaktır ve bu sayede disklerden bir ya da bir kaçı bozulursa diğer disklerden çalışmaya devam eder, sorunlu disk değiştirildiğinde eşitleme tekrar sağlanır. Raid’i fiziksel sunucuların olmazsa olmazı olarak değerlendirebiliriz.

Dedicated Server ile Virtual Private Server (VPS) arasındaki farklar nelerdir?

Virtual private serverlar, dedicated serverlar içinde barınırlar. Bir dedicated serverı işletim sistemi seviyesinde sanallaştırdığımızda VPS’leri elde ederiz. Dolayısı ile VPS’ler daha küçük çözümler için uygun çözümlerken dedicated serverlar daha büyük projeler için uygundur.

Dedicated server ile VDS server arasındaki farklar nelerdir?

VPS’te olduğu gibi VDS’lerde de durum aynıdır. VDS’ler dedicated sunucular içinde barınırlar ancak sanallaştırma teknolojileri farklıdır. Dedicated sunucular eğer donanım seviyesinde sanallaştırılırsa ortaya VDS’ler çıkacaktır. Büyük bir sunucuya ihtiyaç duymadığınız durumlarda VDS sunucuları tercih edebilirsiniz.

Ekran kartlı (GPU) dedicated server ne için kullanılır?

GPU, grafik işlem birimi anlamına gelir. Genelde ekran kartlarında kullanılan bir işlemcidir. Yapay zeka, derin öğrenme gibi alanlarda sunucularınıza işlem yaptırıyorsanız GPU’lu bir sunucu tercih edebilirsiniz. Bunun yanında ekran kartları oyun sunucuları içinde kullanılabilir. GPU’yu CPU’dan ayıran şey, CPU’nun tüm işlemleri yapmak için tasarlanmışken, GPU ise özel bir konu üzerinde daha yüksek bir verim sağlamaktadır. Aynı zamanda son dönemde popüler olan kripto madenciliği içinde GPU’lu sunucular kullanabilirsiniz.

Şirket için dedicated server seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Şirketiniz için dedicated server seçerken öncelikle hizmet aldığınız firmanın ulaşılabilir, güvenli ve deneyimli olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında, kendi veri merkezi olan firmaları tercih etmeniz bir sorun durumunda daha hızlı müdahale etmelerini sağlayacağı için önemli bir etmendir. Donanım özelliklerini ihtiyacınıza göre seçtiğinizde size sağlanacak hız ve trafik limit bilgilerini öğreniniz.

You may also like...

Bir cevap yazın