Hosting nedir?

Web sitlerinizi sakladığınız barındırma hizmetine “hosting” ismi verilir. İngilizce bir terim olan hostingin Türkçe karşılığı “web barındırma alanı” veya “barındırma hizmeti” olarak Türkçeleştirebiliriz.

Hosting; Web sitenize ait bütün dosyalar ve içeriği 365 gün tüm yıl boyunca saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu hizmeti veren bilgisayarla “server” veya “web sunucu” ismi verilir.

Web sunucuları kişisel ev bilgisayarları ve ofislerde kullanılan bilgisayarlara göre donanımsal özellikleri çok daha yüksek makinalardır. Serverlar, “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılır. Çok yüksek internet hızına sahip bu sunucular, elektrik kesintisintisine neden olabilecek, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı korunaklı ortamlarda saklanırlar. Bu korunaklı ve yüksek donanımlı makineler sitelerinizi her koşulda ziyaretçilerin erişme açık olmasını sağlar.

Hosting Ne İşe Yarar

Web sitenizin yayınlanması için gerekli olan yazılı içerik, resim, fonksiyon dosyaları gibi tüm veriler hosting hesabınızda muhafaza edilir. Ziyaretçileriniz web tarayıcısına sitenizin ismini yazdığı zaman, sitenizin dosyalarının barındırıldığı sunucuya yönlendirilirler. Bir hosting hizmeti almadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız olanaksızdır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting türleri, oluşturduğunuz sitenizin ihtiyaç duyacağı gerekli kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da aslında birer bilgisayar oldukları için, ofis ve evde kullandığımız bilgisayarlar gibi bir işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre hostingler ikiye ayrılılar.

Linux Hosting

“Linux tabanlı hosting” olarak da bilinen, linux işletim sistemini kullanan hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting

“Windows tabanlı hosting” olarak da bilinen, windows işletim sistemini kullanan hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Hosting hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılacağı gibi, farklı yöntemler ile parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türlerine göre dört farklı gurupta incelenebilir.

Dedicated Server

“Fiziksel sunucu” olarak da adlandırılan, sunucunun tamamının (yani tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hostin türüdür. Dedicated server kullananlar burada bir site barındırabilecekleri gibi, çeşitli sanallaştırma yöntemlerini kullanarak birden fazla site de barındırma imkanı bulabilirler.

VDS

İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltması olan VDS “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak Türkçeleştirilebilir. VDS sunucu; bir fiziksel sunucunun bazı programlar aracılığı ile birden çok fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak sağlar. Bir dedicated server’ı VDS olarak bölersek, her VDS’nin kendine ait işletim sistemi ve kaynakları olur. Bu işlem sunucudaki VDS olarak bölünen alanları, isteğe bağlı olarak Linux işletim sistemi veya Windows işletim sistemi ile kullanmamıza olanak tanır.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örnek verirsek 4 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 1512 GB depolama alanı tanımlarken, diğerine 2536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik ve RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS

İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması olan VPS “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” olarak Türkçeleştirilebilir. VPS sunucu da, VDS sunucularda olduğu gibi, fiziksel bir sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırarak oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani VPS hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçlar doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting

Hosting piyasasında “paylaşımlı hosting” adı ile sunulur. İsminden de anlayabileceğimiz gibi, bir sunucu üzerinden birden fazla web sitesini barındırmak amacıyla kullanılır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir web sitesi barındırılabilir. CPU ve RAM vb.. kaynaklar, sunucuda bulunan tüm web siteleri tarafından ortak kullanılır. Bu yüzden, serverdaki başka bir sitenin aşırı kaynak kullanımından dolayı sitenizde erişim problemleri yaşanabilir. Ekonomik olacağından ziyaretçi sayısı az ve kaynak ihtiyacı çok fazla olmayan siteler için ideal ve ekonomik bir çözümdür.

Diğer Hosting Çeşitleri

Yukarıda listelediğimiz hosting türleri dışında “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile piyasada hizmet veren dört farkı hosting hizmetinden daha bahsedebiliriz.

WordPress Hosting

Dünyada en çok kullanılan İçerik Yönetim Sistemlerinden birisi olan WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinde barındırılır. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.

WordPress hosting paketleri genellikle WordPress kurulmuş olarak satılır. Sitenizi daha kullanışlı ve işlevsel hale getirmek için çok fazla uygulama ve ücretsiz temalar standart olarak yüklüdür. Bunların dışında WordPress yazılımının kendisi ile ilgili bütün güncellemeler otomatik olarak alınır.

WordPress hosting paketlerinde çoğunlukla hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde WP-CLI isimli eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.

WordPress hostinglerde depolama alanı için SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlı olduğu için, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha hızlı hale gelir.

WordPress’in güvenlik açısından zayıf olan yönleri, çeşitli güvenlik yamaları ile daha güçlü hale getirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi için farklı yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha hızlı çalışması sağlanır.

Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.

En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu işlemin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımamasıdır.

Cloud Hosting

Cloud Hosting, Türkçeye “bulut sunucu” olarak çevrilen bu teknoloji, birçok fiziksel sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Bulut sunucuların göze çarpan en büyük avantajı, sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, ihtiyaç doğrultusunda arttırılıp azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyacınız değiştiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim için kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenize ulaşır. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz içerisindeki gezinme hızı daha yüksek olur.

Günümüzde birçok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular görece daha yavaştır.

Kurumsal Hosting

Çoğunlukla e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.

E-Posta Sunucusu

E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.

Mail Hosting

Çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar için en ideal çözümlerden biridir ve E-posta sunucusu ile aynı amaca sahiptir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlaması yapılamamaktadır.

Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler Nelerdir?

Hosting firmaları web barındırma hizmeti haricinde; domain satışı, domain transferi, hazır site satışı, SSL sertifikası satışı, sunucu bakımı ve optimizasyonu gibi hizmetlerde sunmaktadır.

Satın aldığınız hosting paketinin türüne göre yukarıdaki hizmetlerin bazıları satın aldığınız hizmete dahil olabilir. Sunucu bakımı ve optimizasyonunun dahil olduğu paketlerde ileriye yönelik bir mağduriyet yaşamamak için, bu hizmetin sınırlarının satın alma öncesi net bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Hosting hesabı; bir sitenin yayın hayatına kesintisiz olarak devam edebilmesi için gerekli olan en önemli unsurdur. Dolayısı ile güvenliğinin üst seviyede sağlanması gerekir. Hosting hesabının güvenliğini sağlayabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneririz.

  1. Tahmin edilmesi zor şifreler kullanın. Kullandığınız şifreleri rakam, büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri ve özel karakterleri barındıracak şekilde oluşturun.
  2. Sosyal medya hesaplarınızda ve e-posta hesaplarınızda kullandığınız şifreleri hosting hesabınızda da kullanmayın. Art niyetli kişilerin ele geçirmesi daha kolay olan bu şifrelerin öğrenilmesi, hosting hesabınızın şifrelerinin de öğrenilmesi anlamına gelir.
  3. Hosting hesabınızda şifre ile erişilen veritabanı gibi alanların hepsine farklı şifreler tanımlayın.
  4. Hosting hesabınızdaki tüm şifreli alanların şifrelerini belirli dönemlerde yenileyin.
  5. Hosting hesabınıza şifre girerken ekran klavyesi kullanın.
  6. Hosting hesabınıza erişim tarihlerinizi ve dosyalar üzerinde yaptığınız düzenleme tarihlerini not alın. Sistem kayıtlarından, sizin bilginiz haricinde hesabınıza erişim ya da düzenleme yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
  7. Sistemdeki hiçbir dosyaya gerekmedikçe “chmod 777” değeri vermeyin. İdeal chomod değeri “644” ve “755” değerleridir.
  8. Sadece güvenilir kaynaklardan edindiğiniz eklenti, modifikasyon ve yamaları kullanın. Kaynağı belli olmayan yazılımları hosting hesabınıza kurmayın.
  9. Bilgisayarınıza mutlaka antivirüs yazılımı kurun. Bilgisayarınıza istemeden indirebileceğiniz kötü niyetli yazılımlarının şifre gibi bilgilerinize erişmesini engelleyin.

Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Seçtiğiniz hosting paketinin özelliklerini belirlemek kadar önemli olan bir diğer unsur, “hangi hosting firmasını tercih etmeliyim?” sorusuna sağlıklı bir çözüm bulabilmektir. Hosting hizmeti; genelde yıllık, bazı paketlerde de aylık olarak ön ödeme yapılarak kullanılan bir hizmettir.

Her hizmet gibi hosting hizmetinin de, hosting planı sağlayan firmaya belirli bir maliyeti vardır. Sektörde lider konumunda olan firmaların birçoğunda fiyatlar birbirine yakın seviyededir. Bu sebeple bir hosting planının ticari mantığa aykırı fiyatlarla satılıyor olması muhtemelen; o hizmeti, hizmet süresi sonuna kadar kullanamama tehlikesi taşır. Zira sektöre yeni giren firmaların birçoğu müşteri kitlesini arttırmak adına, maliyetinin altında fiyatlarla hizmet vermeye çalışmaktadır. Hedefledikleri müşteri sayısına ulaşamamaları durumunda ise veri merkezi masraflarını ödeyemedikleri için, sessiz sedasız sektörden kaybolmaktalardır. Böyle bir durumda, sitelerinize ait dosyalara bir daha ulaşamama durumu söz olabilmektedir. Bu da hem harcadığınız paranın, hem de siteniz için verdiğiniz emeğin ve zamanınızın boşa gitmesi anlamına gelebilir. Bu sebeple hosting hizmetinin fiyatından önce, satın alacağınız firmanın güvenilirliğine dikkat etmeniz gerekir.

Hosting firması tercih ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise işletmenin satış sonrası hizmet politikasıdır. Zira web siteleri 7/24 erişilebilen ve dolayısı ile 7/24 sunucu kaynaklı teknik problemlerin yaşanabileceği yapılardır. Sadece mesai saatlerinde teknik destek veren bir hosting firması, mesai saatleri dışında oluşacak sorunlarda geç destek vereceği için ziyaretçi kaybı yaşamanıza neden olabilir.

Hosting ile Beraber Hangi Hizmetler Almalıyım?

Domain Kayıt

Alan adı, internet sitesi yayınlamak için olmazsa olmaz hizmetlerden birisidir. İnternet ortamında markanızı temsil eden bu hizmet, titizlikle seçilmelidir. Akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilen alan adlarını, kullanıcı için akılda kalıcı olması açısından tercih etmenizi öneririz.

Kurumsal E-posta

Kurumsal e-posta hizmeti, yüksek kotalı ve sık sık yedeklenen bir hizmet olmasının yanı sıra, profesyonel antispam filtreleriyle size üstün bir koruma sağlamaktadır. Hosting paketlerinde bulunan standart e-posta hizmetinde düşük kota ve standart bir antispam filtresi bulunmaktadır. O nedenle yüksek kota ve profesyonel antispam özelliğine sahip kurumsal e-posta paketleri önerilmektedir. Kurumsal E-posta paketlerimizi inceleyerek size uygun bir paketimizi tercih edebilirsiniz.

SSL Sertifikası

SSL sertifikası, internet siteleri ve ziyaretçilerinin tarayıcısı arasında güvenli katman yaratarak, bilgilerin ve verilerin şifreli olarak alışveriş yapmasına imkan sağlamaktadır. Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz, kesinlikle ücretli bir SSL sertifikası sahibi olmanız öneririz. Sanalpos sağladığınız banka veya kuruluşlar da bunu talep ettiği gibi, sitenizde alışveriş yapacak kullanıcılara da güven verecektir. SSL sertifikaları 1 yıllık ve 2 yıllık olarak alınabilmektedir. Sağladığımız SSL Sertifikası hizmetlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yüksek Trafikli Web Siteleri Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yüksek trafikli internet sitelerinin kaynak kullanımı ve ihtiyacı daha düşük trafikli sitelere göre daha yüksek olmaktadır. Bunun nedeni, her bir kullanıcı sitede işlem yaparken yazılımda da işlemler gerçekleşmektedir. Bu gerçekleşen işlemler de belirli bir kaynak kullanmaktadır. Kaynaktan kastımız RAM, CPU ve IOPS değerleridir. Sitenizin optimizasyon değeri ve hosting paketinizin kaynak değerleri ne kadar yüksek olursa bununla paralel olarak sitenizin kaldırabileceği kullanıcı sayısı da artacaktır.

Düşük Trafikli Web Siteleri Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Trafiği düşük web sitelerinde genel olarak çok fazla kaynak ihtiyacı olmamaktadır. Bundan dolayı çok yüksek kaynaklara sahip hosting paketleri satın alarak maddi olarak gereksiz bir külfetin altına girilmesine gerek yoktur. Sitenizin optimizasyon değeri göz önünde bulundurularak, ortalama bir paket satın alarak tasarruf etmeniz mümkündür.

Hosting ve Server Arasındaki Farklar

Hosting bir serverda bulunan size ayrılmış sanal bölgenin imkanlarının kısıtlı bir şekilde kullanmanızı sağlarken, server size aitse serverın kurulu olduğu makinedeki tüm donanımsal özellikleri sonuna kadar istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Yani düşük trafikli bir web sitesi için server hizmeti almak gereksiz maliyet demek olacağından, ihtiyaçlarınıza uygun bir hosting hizmeti almanız daha uygun olacaktır. Aynı şekilde yüksek trafikli bir web sitesi barındırmak, hız ve ulaşım sorunları yaşamamak için büyük hitli web siteleri, sitelerinin ihtiyacına göre bir server hizmeti almayı tercih edebilirler.

Hosting Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İyi Bir Hosting Barındırdığı Web Sitesinin Hızını İyileştirir mi?

Kesinlikle aldığınız hosting hizmeti web sitenizin hızını direkt olarak etkileyecektir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet sitenizin yazılımında bulunan işlemler belirli bir sistem kaynağı kullanmaktadır. Bu nedenle bulunduğu sunucunun konfigürasyonu da oldukça önemlidir. Sonuçta sitenizde yapılacak işlemler için bulunduğu sunucunun kaynakları kullanılacak.

Hosting İçin Teknik Destek Alınmalı mı?

Sağlayıcı firmalar hosting paketlerinde standart destek vermektedir ve ekstra işlemler içi ücretli bir destek hizmeti bulunmamaktadır. Biz de sis.net.tr olarak ücretsiz olarak 7/24 teknik destek sağlamaktayız. İşbirliği yaptığımız kullanıcılar herhangi bir sorun yaşadığında bize günün her saati ulaşarak sorunlarına çözümler bulabilmektedir.

Gelişmiş Kontrol Paneline İhtiyaç Var mı?

Kontrol panelleri genel anlamda hosting paketlerinde ihtiyacınız olan tüm işlemleri kolaylıkla yapmanızı sağlayan bir arayüzdür. Dünyaca ünlü kontrol panelleri, güncellik ve stabilizasyon açısından oldukça iyidir. Burada kullanıcıların alışkanlıkları da oldukça önemli olmaktadır. Çoğu kullanıcı alıştığı, aşina olduğu kontrol paneline sahip hosting paketlerini tercih etmektedir.

Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?

Birçok çeşidi bulunan hosting saldırıları, yazılımsal tabanlı saldırılardır, yani sizin site yazılımınızda bulunan bir açık nedeniyle zararlı dosya yükleme, başka bir siteye yönlendirme veya site dosyalarını bozmayı hedefleyen saldırılar yapılabilir. Bu tarz saldırılar yazılımsal müdahaleler ile engellenebilir. Ancak, DDOS gibi saldırılarda, yani sunucuyu meşgul eden yanıt verememesi amaçlanan saldırılarda, sunucunun ağ sisteminde ve güvenlik duvarında böyle durumlar için bir koruma mevcuttur. Bunlar hosting paketinizi yöneten firmanın teknik ekibi tarafından engellenir. Kullanıcıların yapabileceği herhangi bir müdahale bulunmamaktadır.

Hosting Yönetimi İçin Teknik Bilgi Gerekli midir?

Evet, az da olsa temel bir teknik bilgi gerekmektedir. En azından kontrol paneli üzerinde yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olmanız büyük avantaj sağlayacaktır. Ancak sorun yaşadığınız bir konu olursa teknik ekibimizden yardım talep edebilirsiniz.

Domain ve Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Domain, dijital dünyada web sitenizin ismini temsil etmektedir. Örnek olarak sis.net.tr bir domain ismidir. Net.tr, gibi bir çok alan adı uzantısı bulunur. Diğer bilinen alan adları ise com, net, org, com.tr olarak sıralayabiliriz.

Hosting, web sitenizin üzerinde çalışacak yazılım, görseller ve internet sitenizin bir araya getiren tüm dosyaların yüklendiği ve saklandığı alandır. Hosting paketi, internet sitenizin hızını ve performansını direkt etkileyen bir hizmet olup, çeşitli CPU, RAM, disk gibi özelliklere sahiptir.

Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlk etapta yayımlamayı düşündüğünüz web sitesinizin yazıldığı yazılım diline göre bir hosting paketi seçmeniz faydanıza olacaktır. Eğer PHP ile yazılmış bir siteniz var ise Linux tabanlı hosting paketleir, asp, mvc, netcore teknolojieri ile yazılmış bir site ise Windows tabanlı hosting paketlerini tercih etmelisiniz.

Ek olarak çeşitli özelliklere sahip hosting paketlerinde CPU, RAM ve disk özellikleri de internet sitenizin ihtiyaçları doğrultusunda olmalıdır. Eğer bu özellikler düşük kalırsa internet sitenizin hızı çok yavaş olacak, normalden fazla olursa da bu da size fazla bir gider olarak dönecektir. Çünkü hosting paketlerinin özellikleri arttıkça, fiyatları da buna orantılı bir şekilde artış gösterir.

Hosting Hizmeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hosting Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hosting taşıma işleminin 2 farklı yolu vardır. İlki sadece uyumlu kontrol paneller arasında alınacak olan tam bir yedek ile sağlanmaktadır. İkincisi ise FTP backup olarak adlandırılan site dosyaları ve veritabanlarının yedeklerinin alındığı yöntemdir.

Ücretsiz Hosting Hizmeti Almak Mümkün mü?

Ücretsiz hosting verdiğini iddia eden bazı firmalar olabilir. Fakat internet sitesini ücretsiz sunduğunu iddia eden bir hosting firmasının hizmet kalitesindeki sıkıntılar ve siteye erişimdeki sıkıntılar yüzünden, sitenizin hit kaybetmesine profesyonel olmayan, amatör ve kötü bir görüntü vermesine neden olacaktır, bundan dolayı profesyonel bir firma ile çalışılması en doğrusu olacaktır.

You may also like...

Bir cevap yazın