Linux Hosting Nedir? Temel Özellikleri ve Kullanımı
Linux işletim sisteminin alt yapısı ile kurulmuş bir web sitesi barındırma aracı olan Linux Hosting, hosting paketlerini karşılaştırmak isteyenlerin cevabını en çok aradığı hosting hizmetlerinden birisidir. Linux Hosting nedir? ve Kimler Linux Hosting kullanmalıdır? gibi soruların cevabını bulacağımız bu yazımızda, sizlere Linux Hosting’in temel özellikleri ve kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken tüm konuları aktaracağız.
Linux Nedir?
Linux, çoğunlukla geliştiricilerin kullandığı, standart kullanıcıların çok bilmediği, açık kaynak kodlu bir işletim sitemidir.
UNIX işletim sistemine dayanan ve en güvenli işletim sistemlerinden biri olarak kabul gören Linux, Linus Torvalds tarafından 1991 yılında doktora projesi için hazırlanmış bir işletim sistemidir. Linux açık kaynak kodlu, geliştirmeye açık bir işletim sistemi olduğundan, geliştiricilerin karmaşık görevleri bile çok basit komutlarla gerçekleştirmesine olanak tanır.
Linux’un açık kaynaklı olması, kaynak kodunun değişiklik yapmak için kullanılabilir halde olması demektir. Bu çeşitli geliştiricilerin Linux’u daha gelişmiş hale getirmeye katkıda bulunmaları için imkan tanır. Windows & Mac karışımı bir işletim sistemi olması sebebi ile Ubuntu çok kullanılan bir Linux dağıtımı olarak yer alır. Ayrıca Linux’un lisans ücretide yoktur.
Linux farklı özellik setlerine ve uygulamalara sahip çeşitli dağıtımlar sunar. Bu da farklı geliştiricilerin bakış açılarından daha özelleştirilebilir hale getirilmesini sağlar.
Linux Hosting Nedir?
Linux işletim sistemi kişisel bilgisayarlarda kullanıldığı gibi hosting sunucularında da kullanılır. Linux işletim sistemi kullanan hosting sunucularına Linux Hosting ismi verilir. Hosting firmaları Linux tabanlı hosting sunucuları oluşturmak için Linux’un yaygın dağıtımlarından birisi olan CentOS’u kullanırlar.
Hosting sunucuları tarafından en çok tercih edilen iki işletim sisteminden biri olan Linux, dinamik bir işletim sistemine sahiptir ve açık kaynak kodlu olduğundan bir çok web geliştirici ve PHP altyapısına sahip internet siteleri tarafından tercih edilir. Linux Hosting ile WordPress ve Joomla gibi PHP tabanlı yazılımlar, Windows Server işletim sistemlerinden daha verimli çalışmaktadır.
Günümüzde PHP gibi dinamik bir dilin, Linux tabanlı sunucularda maximum performansı sağlaması nedeniyle, Linux Web Hosting kullanımı oldukça popülerdir.
Linux Web Hosting, MySql & PHP tabanlı özel yazılım ya da milyonlarca kişi tarafından tercih edilen hazır içerik yönetim sistemleri (WordPress, Joomla, Drupal) kullanmak isteyenler için en uygun hosting paketidir.
Özetle Linux işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularla sağlanan hosting hizmetine Linux Hosting denmektedir. Burada unutulmaması gereken Linux veya Windows tabanlı sunucu seçiminin PC’nizin işletim sisteminden bağımsız olduğudur. Sunucu işletim sistemleri arka uçtadır. Windows PC’niz varsa, Linux sunucularını sorunsuz kullanabilirsiniz ve bunun tersi de geçerlidir. MacOS’ta da durum aynıdır.
Linux Hosting’in Temel Özellikleri Nelerdir?
Linux Hosting’in en temel özelliği açık kaynak kodlu kullanıcılar tarafından geliştirilebilen bir sisteme sahip olmasıdır. PHP desteği sunan Linux hosting; Joomla, Drupal ve özellikle WordPress gibi içerik yönetim sistemlerini yüksek performans ile çalıştırır. Ayrıca; MySQL, Javascript, Java, Flash, Oracle, PostgreSQL, Informix, Solid, FilePro ile de güçlü biçimde iletişim kurulumunu sağlar. Söz konusu açık kaynak kod sistemi pek çok developer yani geliştiricinin Linux hosting tercih etmesine neden olur. Öte yandan; dışarıdan gelen saldırılara karşı Linux sistemi güçlü bir savunma alt yapısına sahiptir. Söz konusu tüm temel özelliklerinin yanında; uptime oranı da oldukça yüksektir.
- LINUX açık kaynaklıdır, dileyen herkes kaynak kodunu değiştirebilir, çok sayıda donanıma yerleştirilebilir ve ücretsizdir bu nedenle de Linux Hosting paketleri ekonomiktir.
- LINUX işletim sistemi en güvenli ve kararlı işletim sistemlerinden biridir, Dünya’nın dört bir yanından geliştiriciler sürekli olarak güvenlik geliştirmeleri üzerinde çalışmaktadırlar. LINUX, sağlam yapısı sayesinde sunucular için en iyi seçeneklerden biridir.
- Yazılım tabanı hızla artmaktadır ve çoğu da ücretsizdir üstelik ücretli yazılımlarla aynı işlevleri sunmaktadırlar.
- Bir Linux sunucusu, barındırdığı sitelerin veya uygulamaların gereksinimlerini karşılayacak şekilde ayarlanabilir. Linux tabanlı bir sistem, kolay yapılandırılabilir olması nedeniyle oldukça kullanışlıdır.
- Web hosting yolculuğuna yeni başlayanların Linux’a bağlı kalmaları önerilir. Diğer popüler işletim sistemi olan Windows, genellikle büyük kuruluşlar için daha uygun bir seçenektir.
- Linux; Python, MySQL, PHP, Ruby ve Perl dahil olmak üzere önemli programlama dillerinin çoğunu destekler. Node.JS JavaScript gibi araçlara daha kolay erişim sunar.
- PHP komut dosyası dili ve MySQL veritabanı tarafından desteklendiği için WordPress’in Linux sunucularda kurulması ve kullanılması çok daha kolaydır. WordPress’i Windows sunucularında da çalıştırabilirsiniz, ancak çoğu sağlayıcı bunu tercih etmez.
- Bloglarından çevrimiçi mağazalara kadar neredeyse yapmak isteyebileceğiniz her şeyi destekleyen Linux Hosting’i satın almak ve kullanmak için Linux bilmenize gerek yoktur.
Linux Hosting ile Windows Hosting Arasındaki Farklar
Linux Hosting ile Windows Hosting arasındaki farkları aşağıdaki tablodan karşılaştırmalı olarak inceleyebilir ve Linux Hosting ile Windows Hosting arasındaki farklar hakkında fikir edinebilirsiniz.
Linux Hosting mi Windows Hosting mi Seçmeliyim?
Web siteniz için hosting paketi seçerken karşılaşacağınız en önemli konulardan biriside Linux Hosting veya Windows Hosting paketlerinden hangisinin amacınıza daha uygun olduğudur. Linux Hosting ile Windows Hosting arasında hangisinin daha avantajlı olduğu, kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Burada hangi hosting paketinin size daha uygun olduğundan bahsedeceğiz.
Öncelikle oluşturduğunuz veya oluşturmak istediğiniz internet sitesinin altyapısını bilmeniz gerekmektedir.
Eğer .asp mimarisine sahip bir web sitesi oluşturmak isterseniz, Windows Hosting paketi tercih etmelisiniz. Fakat yeni ve dinamik bir dil tercihi yapıp PHP mimarisi ile bir web sitesi oluşturacaksanız, Linux Hosting paketlerini tercih etmenizi öneririz.
Linux Hosting Paketleri Hangi Scriptleri Destekler?
Linux Hosting paketleri WordPress, Joomla, Magento, Opencart, Prestashop, CodeInteger, PHP Frameworkleri ve minimum 5.3 PHP sürümünü destekleyen tüm yazılımları destekler.
Hangi Hosting Paketini Seçmeliyim?
Web siteniz için hosting paketi tercih ederken, sistemsel gereksinimlerinizi kontrol etmemiz gerekir. Kod mimarisi, beklenen ziyaretçi sayısı, ortalama disk yapısı, sistemin web sunucusu, hosting paketinin işlemci ve ram değerli gibi dikkat etmeniz gereken birçok özellik vardır. Bu özellikler sizin web sitenizin performansını etkileyecek olan temel etkenlerden bazılarıdır.
Linux Hosting Nedir? ve Kimler Linux Hosting Kullanmalıdır? gibi hosting tercihinizi yaparken Linux Hosting’in sizin için artılarını ve eksilerini anlatmaya çalıştık. Sizin de konuyla ilgili makaleye eklemek istedikleriniz var ise yorum yaparak makalenin gelişmesine destek olabilirsiniz.